nowotwory

Nowotwory. Między występowaniem nowotworu złośliwego, a sposobem żywienia występuje zależność, którą szacuje się na 30-40% u mężczyzn i 60% u kobiet. Wysokie spożycie tłuszczów, zwłaszcza nasyconych, zwiększa ryzyko raka jelita grubego, prostaty i piersi. Witaminy antyoksydacyjne: C, E i beta-karoten chronią organizm przed działaniem substancji kancerogennych: wolnych rodników i nadtlenków lipidowych.

Dlatego też diety bogate w zielone i żółte warzywa oraz owoce cytrusowe przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów jelita grubego, przełyku i żołądka. Natomiast przewlekłe nadużywanie alkoholu może doprowadzić do rozwoju nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego: jamy ustnej, gardła, przełyku, a także wątroby i trzustki. Duże ilości soli i produktów wędzonych w diecie może mieć wpływ na rozwój raka przełyku i żołądka. Nadmiar masy ciała, w szczególności otyłość, predysponują do wystąpienia zmian nowotworowych trzonu macicy oraz piersi u kobiet po menopauzie. Dieta bogatotłuszczowa i uboga w błonnik nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, ale również zwiększa stężenie prolaktyny i estrogenów we krwi, co dodatkowo może wpływać na rozwój raka piersi.

dietetyk