miazdzyca

Miażdżyca. W ostatnim półwieczu w krajach wysokorozwiniętych, wzrosła umieralność z powodu niedokrwiennej choroby serca i zawału mięśnia sercowego. Są one skutkiem zmian miażdżycowych, obejmujących tętnice wieńcowe serca. Do czynników ryzyka wystąpienia zmian miażdżycowych możemy zaliczyć: nieprawidłowe żywienie, brak wysiłku fizycznego, spożywanie alkoholu w nadmiarze, palenie papierosów oraz takie choroby jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze. Bezpośrednim czynnikiem żywieniowym prowadzącym do rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca jest przede wszystkim nadmierne spożycie tłuszczu całkowitego, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym niskim spożyciu: kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, zarówno z rodziny omega-6, jak i omega-3, witamin antyoksydacyjnych takich jak C, E, beta-karoten oraz niedostateczne spożycie włókna pokarmowego.

Badania naukowe dowodzą, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (rodzina omega-3 i omega-6) biorą udział w metabolizmie i transporcie cholesterolu, obniżają stężenie frakcji LDL we krwi, jednocześnie zwiększając stężenie frakcji HDL, a ponadto hamują agregację trombocytów i ich adhezję. Dzięki tym właściwościom niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają zmianom miażdżycowym, nadciśnieniu tętniczemu, zawałom serca, a dzięki prostacyklinom, które z nich powstają, rozszerzają naczynia wieńcowe i zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego. Badania epidemiologiczne udowodniły, że wysoka zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy oraz cholesterolu LDL, wysokie ciśnienie tętnicze krwi, palenie tytoniu i otyłość są determinantami choroby niedokrwiennej serca. Nadmiar cholesterolu przyjmowanego wraz z pokarmem oraz nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci tłuszczów pochodzenia zwierzęcego silnie koreluje z rozwojem zmian miażdżycowych.

Dzięki prawidłowemu odżywianiu i aktywności fizycznej możliwe jest unormowanie masy ciała, której nadmiar ma wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy, jego frakcji LDL oraz na wartość ciśnienia tętniczego.

dietetyk